Voorverpakte voedingsmiddelen krijgen verplicht etiket

Etiketten van voorverpakte voedingsmiddelen moeten vanaf 13 december 2016 verplicht de voedingswaarde weergeven volgens een vast systeem. Consumenten zullen de voedingswaarden van de voorverpakte voedingsmiddelen die ze kopen daardoor beter kunnen vergelijken. Elke voedingsverpakking moet vanaf nu een tabel vermelden met informatie over de calorieën, vetten (waaronder verzadigde vetzuren), koolhydraten (waaronder de suikers), eiwitten en het zout die het product bevat.

Voedingsbedrijven kunnen daarnaast vrijwillig ook informatie geven over andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen (ijzer, calcium, magnesium, enz.) om de consument aan te geven wat die voedingsstoffen per portie leveren (bv. per fles van 250 ml). In dit geval kunnen bedrijven het ‘percentage van de referentie-innames’ vermelden. Hiermee tonen ze aan wat een voedingsstof vertegenwoordigt ten opzichte van de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag. Die vermeldingen helpen consumenten om overconsumptie te vermijden.

FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en de FOD Volksgezondheid lanceerden een educatieve video die consumenten op een toegankelijke manier leert hoe voedingsetiketten te lezen. De verplichte voedingswaarde-etikettering is het sluitstuk van de zogenaamde FIC-verordening (Food Information to Consumers): de Europese wetgeving met betrekking tot het verstrekken van informatie aan de consument over voedingsmiddelen met als doel om meer transparantie voor de consument te creëren.